dimecres, 12 de novembre del 2014

GNU/Linux i programari lliure


Programari Lliure
DEFINICIÓ:
El concepte de software lliure el va desenrrollar la fundació per al software lliure de Richard Matthew Stallman introduint la llicencia GPL.
Lliure no vol dir gratis si no que son programes que estan disponibles per a tot el món .
Qualsevol pot modificar-los , millorar-los , o distribuir-los sempre que es mantinga la llicencia.

CARACTERÍSTIQUES:
  • Llibertat per a gastar el programa per al que vulga'm

  • Llibertat per a modificar-lo i adaptar-lo a les nostres necessitats.

  • Llibertat per a distribuir-lo a altres persones.

  • Res ens impedeix cobrar per vendre el nou software modificat però hi ha que deixar el codi font de les nostres millores.

  • Una empresa pot cobrar-nos els servicis de instal·lació , gestió i manteniment de aquest programes encara que no cobre per el programa.


    Linux , creat per Linus Torvalds el 1991, estrictament parlant es refereix sóls al kernel o núcli del sistema operatiu. GNU/Linux es refereix a tot el sistema operatiu. Açò és perque Linux y GNU van sorgir originalment com elements separats. GNU, creat per Richard Matthew Stallman va ser desarrollat per a ser un sistema operatiu pero li feia falta el núcli o kernel. I aleshores ambdos projectes es van unir per donar forma a GNU/Linux ja com un sistema operatiu complet.
    Distribucions de Linux:

    UBUNTU
    Distribució basada en Debian, amb el que açò comport i centrada en l'usuari final i la                    facilitat d'ús. Molt popular i amb molt de suport en la comunitat. L'entorn d'escritori per defect es GNOME.




    REDHAT ENTERPRISE
    Aquesta és una distribució que té molt bona calitat, continguts i suport als usuaris per part de l'empresa que la distribueix. Es necesari el pagament de una llicencia de suport. Enfocada a empreses.


    FEDORA
    Aquesta és una distribució patrocinada per RedHat i suportada per la comunitat. Fàcil de instalar i de bona calitat.




    DEBIAN
    Altra distribució de molt bona calitat. El procés d'instalació és potser, un poc més complicat, però sense majors problemes. Gran estabilitat abans del últims avanços.





    OpenSuSE
    Altra de les grans. Fàcil d'instalar. Versió lliure de la distribució comercial SuSE.


    SuSE LINUX ENTERPRISE
    Altra de les grans. De molt bona calitat, continguts i suport als usuaris per part de la empresa que la distribueix, Novell. Es necesari el pagament de una llicencia de suport. Enfocada a empreses.


    SLACKWARE
    Aquest distribució és de les primeres que va existir. Va tenir un periode en el qual no es va actualitzar molt a menut, però aixo és història. Es extrany trobar usuaris dels que començaren en el món linux fa temps, que no hajen tingut aquesta distribució instalada en el seu ordenador en algun moment.


      GENTOO
    Aquesta distribució és una de les úniques que incorporaren un concepte totalment nou en Linux. És un sistema inspirat en BSD-ports. Podeu compilar/optimizar el vostre sistema completament desde cero. No es recomanable adentrarse en aquesta distribució sense una bona conexió a Internet, un ordenador mitjanament potent (si voleu acabar de compilar en un temps prudencial) i certa experiència en sistemes Unix.


    KUBUNTU
    Distribució basada en Ubuntu, amb el que açò comporta i centrada en l'usuario final i en la facilitat d'ús. La gran diferència amb Ubuntu es que l'entorn d'escritori per defecte es KDE.


    MANDRIVA
    Aquesta distribució va ser creada en 1998, amb l'objetiu de apropar l'ús de Linux a tots els usuaris, en un principi es deia Mandrake Linux. Facilitat d'ús per a tots els usuaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada