diumenge, 9 de novembre del 2014

PROGRAMARI LLIURE

El programari lliure és el programari que pot ser utilitzat, estudiat i modificat sense cap norma. Es poden posar unes normes mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets. Hi tens cuatre llibertats:

-La llibertat d'executar el programari per qualsevol propòsit.
-La llibertat de redistribuir còpies.
-La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les teues necessitats.
-La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb diverses millores, per tal que tots puguen traure benefici.

Pots aconseguir aquest programa gratuït en internet o amb un cost mínim per mitjà de DVD o CD-Rom.


Stallman va crear a l'any 1985 la fundació de programari lliure (FSF) per proveir el suport lógic, legal i econòmic del projecte GNU. La FSF va contractar programadors per a contribuir amb GNU, encara que hui en dia encara hi ha una porció de desenvolupament produïda per usuaris.
Linus Torvalds va escriure el nucli Linux. Molts programadors es van unir a Linus en el desenvolupament a través d'internet per a aconseguir que fora un nucli compatible amb UNIX.

L'any 1992, el nucli Linux es va combinar amb el sistema GNU, ambdós van formar un sistema operatiu lliure i funcional, aquest es coneix com "GNU/Linux".
Hi ha nombroses distribucions del programari lliure GNU/Linux, gestionades:
-Per empreses privades: SuSE, Mandriva, Ubuntu...
-Per comuitats d'usuaris i programadors: Debian, Knoppix, Mepis...
-Per comunitats autònomes: LinEx, Linkat, Lliurex.
-Per instituts d'Ensenyament Secundari: BIADIX.
Les seues diferències són l'alliberament o tancament de codi a la comunitat, la incorporació o la falta d'interfícies gràfiques per a la gestió d'aplicacions, la fracilitat o complicació d'ús i instal·lació, i el grau de dependència d'una empresa


Descripció:
SuSE: Inclou un programa d'instal·lació i administració que facilita faenes com: la configuració del sistema i de xarxa, l'administració d'usuaris, la partició del disc dur, etc. Tot dins d'una interfície gràfica. Permet canviar la grandària de les particions NTFS que utilizen els sistemes operatius Windows 2000 o XP. També permet detectar i instal·lar els controladors més comuns en dispositius d'escriptori i portàtils.
Debian: La disponibilitat de plataformes de maquinari, una ampla col·lecció de programari disponible, un grup d'eines per facilitar el procés d'instal·laciói actualització, el compromís amb els principis i els valors del programari lliure i no té marcat cap entorn gràfic.
Linkat: Està relacionada amb la comunitat openSUSE.org directament a travésdel project openSUSE-edu en el que s'hi col·labora directament. Incorpora una gran quantitat d'aplicacions tant d'eines de comunicació i de creació com de programari educatiu. S'actualitza automàticament i compta amb el suport del servei tècnic general de què gaudeixen els centres educatius catalans.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada