dijous, 6 d’octubre del 2011

Supercomputació per saber com és l'univers

Dels diferents blocs que segueixc, aquest post en Alt1040 és un dels que més m'ha cridat l'atenció darrerament, ja que toca dos temes del meu interés:
  • La investigació científica astronòmica, més en concret la cosmologia i la teoria del Big Bang.
  • La tecnologia, en la seua vessant del maquinari i la supercomputació.
L'article parla sobre un experiment, la simulació Bolshoi, amb el qual s'han obtingut vídeos i imatges generats per ordinador de com deu haver evolucionat l'univers i es deuen haver format galàxies i supercúmuls (clústers) de galàxies. Una mostra d'un dels vídeos generats:


El que s'ha fet és utilitzar el super-computador plèiade, actualment en setè lloc al rànking top500 dels 500 ordinadors més potents del planeta (i que per cert funciona amb GNU/Linux, una versió "retocada" de la distro SuSE), s'ha fet córrer un programa que ha simulat l'evolució de 8.600.000.000 de partícules seguint les lleis del model Lambda-CDM (una de les diferents variacions de la teoria del Bing Bang, que s'anomena model standard).
El que s'ha obtingut és com deuria haver evolucionat una porció petita d'univers (a penes 1.000.000.000 d'anys llum) des de 24 milions d'anys després del Big Bang fins l'actualitat, 13.700 milions d'anys després. Aquest altre vídeo ho resumeix, però en anglés:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada