dijous, 28 de febrer de 2019

FORMATS D'AUDIO DIGITAL

CARACTERÍSTIQUES D'ALGUNS FORMATS D'AUDIO1.OGG

El Disc Compacte Digital Àudio o CDDA (en espanyol «disco compacte d'àudio digital») és un tipus de disc compacte dissenyat per a emmagatzemar àudio en format digital. Va començar a ser comercialitzat en 1982 per les empreses Philips i Sony. Pertany a un conjunt d'estàndards conegut com Rainbow Books que conté les especificacions tècniques per a tots els formats de la família de discos compactes. Va ser el primer sistema de que grabava en el sistema de òptica digital. La primera edició del Xarxa Book va ser publicada en 1980 per part de Philips i Sony i va ser adoptada pel Digital Àudio Disc Committee («comité del disc digital".

2.MP3

Aquest format és el de codificació de música de qualitat més utilitzat a Internet. Treballa en format WAV però comprimeix aquelles parts que poden resultar inaudibles. Rebaixa molt les grandàries dels arxius.S'ha fet tan popular que la majoria de lectors de CD i DVD són compatibles amb aquest format. Hi ha reproductors portàtils d'MP3.

3.WAV

El format WAV (WaveForm Àudio File) és un arxiu que va desenrotllar originàriament Microsoft per a guardar àudio. Els arxius tenen extensió wav. És ideal per a guardar àudios originals a partir dels quals es pot comprimir i guardar en distintes grandàries de mostratge per a publicar en la web. És un format d'excel·lent qualitat d'àudio. No obstant això produïx arxius d'un pes enorme. Una cançó extreta d'un CD (16 bytes, 44100 Hz i estèreo) pot ocupar entre 20 i 30 Mb. Compressió:Els arxius WAV es poden guardar amb distints tipus de compressió. Les més utilitzades són la compressió PCM i la compressió ADPCM. No obstant inclús definint un sistema de compressió, amb un àudio d'una certa duració es genera un arxiu excressivament pesat. El format WAV se sol utilitzar per a fragments molt curts (no superiors a 3-4 segons) , normalment en bona qualitat i amb una compressió Microsoft ADPCM 4 bits.

4.AIF

És un format estàndard a les plataformes MAC (també es pot escoltar al Windows). És el paral·lel al WAV. De fet, es pot canviar manualment l'extensió AIF a WAV. Té una grandaria molt grosa.

5.WMA

És un format d'àudio comprimit propi del Windows. El seu reproductor específic és el Reproductor de Windows Media. Les prestacions que té en quant a la relació qualitat/pes són similars a les dels fitxers RA/RM. Alguns reproductors portàtils d'MP3 reprodueixen també WMA. la seua grandària és molt petita.

6.MID

Format de fitxers amb música codificada segons el sistema MIDI. S'enregistren les dades d'interpretació i no la música en si. També té una grandària molt petita.

7.RA, RM

Fitxers amb música codificada segons el sistema MIDI. S'enregistren les dades d'interpretació i no la música en si. La seua granària és molt petita.

8.CDA

Format específic dels CD d'àudio. Si visualitzeu el contingut d'un CD-àudio observareu que tots els fitxers són del tipus CDA. La seua grandària és grosa.
-Quina és la diferència fonamental entre el "format MIDI" (o també l'àudio MIDI) i tots els altres formats?

La diferència es la seua reduida grandària y la seua certa deuració. El principal desavantatge és que el so reproduït depén completament del dispositiu d'eixida (normalment la targeta de so de Altres avantatges: Oferix la possibilitat d'editar la música amb facilitat. Permet alterar la velocitat de reproducció i l'altura tonal dels sons de forma independent. Respecte d'això d'este últim punt, al canviar la velocitat d'una gravació en cinta, CD, disc dur, etc., canviarà l'altura tonal del so.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada